28 feb. 2015

Besvikelsen

Jag läser om amningsbesvikelser på nätet och i amningsgrupperna på Facebook och det är jag glad över att jag tills vidare verkar slippa. Men ju längre det går från min förlossning desto mera funderar jag på min förlossningsbesvikelse. Och jag vet att om jag någonsin är gravid igen så kommer jag att behöva bearbeta det faktum att jag i nio månader gick och väntade på en vaginal förlossning som aldrig blev av. Eller, jag måste bearbeta den besvikelsen även om jag aldrig blir gravid igen.

Det gör mig ledsen när jag läser eller hör hur kvinnor beskriver sina sammandragningar och hur de kände sig så starka när de födde barn (gäller givetvis inte alla, för en del har deras vaginala förlossning varit en mardröm). Jag läser om hur det känns när en värk kommer och jag tänker på hur ledsamt det är att om jag aldrig blir gravid igen kommer jag att ha barn men inte veta hur en sammandragning känns. Jag hade ju inte en enda. Och jag är rädd att även om jag blir gravid igen så kanske jag ändå inte får uppleva en sammandragning. Kanske min kropp på riktigt inte vet hur man gör? Och jag vet inte hur jag reagerar om det igen blir kejsarsnitt... Jag återhämtade mig snabbt, men jag vill inte gå igenom det igen.

Jag hade tänkt ta upp det här på rådgivningen men det blev aldrig av och nu känns det som om det är för sent. Jag är ju också väldigt besviken på hela processen som ledde till snittet, som jag anser hade kunnat undvikas. Men jag vet att det är lönlöst att börja peka finger, det hjälper inte mig. Jag försöker vara tacksam att allt gick bra med mig och A verkar inte ha tagit skada heller. Men jag är ledsen och besviken på den egna kroppen och processen. Och på mitt eget beteende. Gjorde jag något som fick honom att bli så stor? Åt jag fel? För mycket?

Jag bearbetar den här sorgen varje dag, för jag vet att jag måste annars kommer den att äta upp mig senare i livet.

27 feb. 2015

Baka baka

Kanske är det en mammagrej, kanske är det en åldersgrej, men jag har verkligen återupptäckt glädjen i att baka.

Den här morotskakan åker i frysen i väntan på gäster som kommer om några veckor.


26 feb. 2015

Eerika

Jag läste Jeanettes sammanfattning i Hbl av det som hände före Eerikas pappa och styvmor tog livet av henne och det enda jag kände var djup sorg och förtvivlan. Att vi inte ens som samhälle klarar av att se och agera när barn far illa. Då är det riktigt illa.

Det hjälper inte Eerika om och i så fall hur någon straffas för det som hände. De som mördade henne fick ju redan sitt straff, nu handlar det om huruvida alla de som såg Eerikas illamående, ångest och rädsla ska straffas för att de aldrig gjorde något åt det. Det hjälper inte Eerika, men det är oavsett viktigt att det klargörs om och i så fall vem som gjorde fel och när. För det får inte upprepas.

Barn som säger att de inte vill hem måste de vuxna lyssna på.

25 feb. 2015

Framsteg

Plötsligt lärde sonen sig att vända från rygg till mage och mamma och pappa är ivrigare än han själv är. Snart springer han väl...

Tänk att vara en sådan liten. Att se så mycket för första gången, göra så mycket för första gången. Skratta åt nya saker. Hela tiden lära sig.

24 feb. 2015

Vår nyaste tavla!

Äntligen har en av våra inredningsplaner blivit sann. Vi har köpt och hängt upp en världskarta där vi nu ska börja pricka in var vi har varit tillsammans (jag och T), var hela familjen har varit och var T respektive jag varit "på egen hand". Vi beställde tavlan via ett svenskt företag, det är en helt vanlig  canvastavla.

Vått

Idag konstaterade jag på väg hem från A: s läkargranskning att det var verkligen tur att vi bestämde oss för att köpa regnskydd till vagnen. Det har ju varit en hel del regn den här "vintern" (som jag önskar att skulle övergå i vår illa kvickt!).

För övrigt är vi mer än nöjda med Brio Go-vagnen. Vi använder den minst 45 minuter per dag, ofta mer, och har inget att klaga på. Strax får vi ju byta till sittdelen också, det blir roligt!

23 feb. 2015

Skid-VM

Just nu pågår skid-VM i Falun i Sverige och det betyder mycket dags-tv här hemma.

Jag är en sådan där bänkidrottare som kan bli riktigt uppeggad när det är dags för VM eller EM eller ännu hellre OS (vilken fest!) men däremellan har jag ingen som helst koll på någon idrott. Jag har alltså ingen aning vem som är bäst, näst bäst och sämst i till exempel skidning för tillfället men jag älskar stämningen under VM så jag kollar i alla fall.

Själv har jag senast skidat då jag var kanske 12. Jag skulle sannolikt falla omkull i första kurvan om jag någonsin försökte mig på det igen...

22 feb. 2015

Chokladdöden

Jag vet att det kan verka osannolikt (said no one ever!) men jag lovar att det här receptet är så gott att du kommer att vara beredd att dö lite för att få äta det igen och igen och igen.

Varsågoda! Funkar minst lika bra att bara hälla upp i små glas och låta stelna där och sen äta med stor njutning.



21 feb. 2015

Lästips - Lady Dahmer om amningsråd

Med anledning av gårdagens inlägg vill jag tipsa om Lady Dahmers inlägg om råd som kan sabotera amningen och den påföljande diskussionen. Varför delas det fortfarande ut råd som inte ens bygger på kunskap utan på tro och som dessutom är från mitten av 1900-talet? Som rådet om att ungens mage måste vila mellan amningarna... Det är bullshit.

Kuriosa: Jag läste en gång om en läkare som rekommenderat te och vatten för ett spädbarn som hade problem med viktuppgång. Jo, på den nivån är det...

20 feb. 2015

Vår amning så här långt

Jag har länge planerat att skriva om amningen, det som blev ett heltidsjobb för mig den 20 oktober då Alexander föddes (och som nu kanske är ett 60 % deltidsjobb). Here goes. Det här blev ett rekordlångt inlägg, trots att jag försökte fatta mig kort.

Men först en disclaimer: jag är inte amningsproffs, jag har bara ammat A i fyra månader. Det jag skriver är mina åsikter och tankar, inte sanningen. Vill du slippa amningshets eller om du har svårt att handskas med dina egna känslor kring amningen kan du sluta läsa efter följande mening (men du får gärna också läsa och sedan kommentera om du känner för att diskutera saken): mitt och A:s samarbete har funkat så gott som felfritt från början och jag tycker att amning är mysigt och behändigt och ser ingen orsak till att vi någonsin skulle ge A ersättning (eller välling för den delen, men det är en helt annan diskussion).

Före A föddes tänkte jag att ammar det gör jag om det lyckas, kanske orkar jag kämpa en kort tid (bestämde aldrig någon tidsgräns) men om det skiter sig så gör det det. Jag skrev till och med så i bloggen har jag för mig. Nu när han är 4 månader inser jag att amningen är viktig för mig, jag skulle sannolikt gråta om något skulle hända så jag var tvungen att sluta/plötsligt trappa ner. När det bestämdes att han kommer med kejsarsnitt tänkte jag direkt att dit for amningen för jag hade läst att det är svårare att få igång amning efter kejsarsnitt. Till min stora glädje gick det inte så.
För oss (mig, A och T) var den största utmaningen efter snittet det att jag hade så ont direkt efter och i någon vecka, så det var svårt för mig att ensam få till bra amningsställningar. Här var T till ovärderlig hjälp. En annan stor utmaning var att den barnmorska som hjälpte mig i första amningen gav mig en amningsnapp och ingen förklarade för mig att den måste jag jobba bort snabbt för den inverkar negativt på mjölkmängden. Så den ammade jag med i tror jag en dryg vecka före jag fattade att börja jobba bort den, och sedan lyckades jag jobba bort den på någon dag, kanske en vecka. Det var skönt.
Mjölken steg inom några dagar och sedan dess har vi ammat på. I början var det amning ungefär 22 av dygnets 24 timmar (men då räknar jag också in de stunder han bara låg och sov med bröstet i munnen). En timme ägnades åt en daglig barnvagnspromenad och totalt en timme åt att jag åt ett par gånger (fast ofta åt jag och ammade samtidigt också), gick på toa, gick på kvällslänken med hunden och duschade. Jag har aldrig försökt begränsa amningen utan slängt fram bröstet när jag sett att han vill ha det och A har sovit bredvid mig sedan första natten så det har aldrig varit ett problem ens på natten. När han var kanske kring 3 månader började jag slappna av mera och ibland kunde han få vänta någon minut på maten trots att han började visa sina hungerssignaler (det här hände nog också tidigare, men då på grund av att jag var upptagen med annat - men i det stora hela är det ju viktigt att svara på signalerna snabbt!). Han har gått upp bra i vikt hela tiden så i något skede var det enklare att slappna av och tänka att han dör inte av svält om han väntar en minut medan jag kissar.

Numera ammar jag mer sällan än alldeles i början, men visst blir det mycket per dag. Ibland äter han också mera, en natt efter att jag varit magsjuk åt han hela natten igenom. Jag antar att han behövde beställa mera mjölk då, kanske hade den minskat efter min magsjuka. Men jag har alltid sett till att ha något att göra medan han äter. På natten sover jag, men på dagen blir det att surfa på nätet, spela på paddan, se på tv/film/serier eller läsa en bok. I början kände jag mig mycket låst, det kan jag inte förneka. Men det hjälpte att hela tiden tänka att det här håller inte på för evigt, jag kommer en dag att se tillbaka på det här som ett underbart minne att ha för resten av livet. A var sällan någon krånglig nyfödd som skrek och bråkade, förutom under en period då han var några veckor till kanske kring två månader gammal och hade kvällsoro. Men det klarade vi också. En tid ville han inte heller riktigt ha vänster bröst, numera vill han ibland inte ha höger bröst, men det har jag förstått via Facebook (se nedan) att är helt normalt och sällan ställer till med stora problem.
Vid två tillfällen minns jag ändå att det var riktigt jobbigt. Ena gången var då T hade något ärende i stan och var borta någon timme. Det måste ha varit alldeles under de första två veckorna då vi hade så kallt hemma för våra element funkade inte och jag satt i vardagsrummet med A och frös och han skrek och skrek och skrek och ville inte äta eller något annat heller och när T kom hem efter någon timme så bröt jag ihop och grät en skvätt. En annan gång var det en natt alldeles i början då jag var trött och A väckte mig och skulle äta igen men så fick vi inte till liggamningen och jag måste sätta mig upp och då tänkte jag att nej, det funkar inte mera att liggamma, jag kommer att dö av sömnbrist (jag överdrev) och så grät jag igen en skvätt men så lade jag oss båda ner igen och så somnade vi och så var det problemet ur världen och har inte återvänt.
A fick tillägg från flaska under de första dygnen på grund av hans blodsocker (stora bebisar har ofta problem med det) och tror jag en gång här hemma när han var någon vecka för att jag hade pumpat inför mitt frissabesök och vi tyckte att trots att A hade sovit under hela den tiden så kan vi hellre ge än kasta bort det lilla som fanns i flaskan. Men i övrigt tycker jag det är skönt att ha sluppit flaskcirkusen i alla fall så här långt. Jag pumpar nu och då, främst om jag upplever att brösten håller på att sprängas till exempel efter en natt, och den mjölken sparar vi i frysen (tänker att man kan använda den i hans mat senare om inte annat) och då kokar jag ju allt som hör till pumpen efter varje användning, men jag är tacksam över att slippa hålla på med det varje dag. För det är arbetsdrygt, pumpningen och kokandet och förvarandet och allt det. För att inte tala om ångesten av att se hur mycket det kommer från brösten, trots att det ju inte säger något om hur mycket mjölk ens bebis får ut av en.

En stor utmaning under amningsresan har varit alla frågor om räcker din mjölk till ännu och äter han verkligen bara bröstmjölk ännu och när ska ni börja ge annat. Trots att jag vet att han växer som han ska och utvecklas som han ska så blir jag osäker när någon annan tittar på mig, tittar på A, tittar på mig igen och säger räcker faktiskt din mjölk till för honom? Jag börjar genast undra vad den personen ser som inte jag ser... Och jag kan inte förstå varför folk anser att de har så mycket att göra med vad A äter eller inte äter. Jag kan tycka att det är upp till föräldrarna att bestämma vad en bebis äter och också deras ansvar att se till att bebisen får just så mycket mjölk den behöver (givetvis i samarbete med rådgivningen/vården) och det har ingen annan något med att göra.

Nästan direkt efter förlossningen gick jag med i två facebookgrupper med temat amning, en svensk och en finsk och de har varit guld värda. Mest för att jag fått svar på många frågor jag inte ens visste att jag ville ställa. I båda grupperna finns "hjälpmammor/tukiäiti" som svarar på frågorna och stämningen är för det mesta underbart stöttande och varm. I båda gruppern diskuteras också mycket kring temat amning i samhället, alltså sådant som negativa attityder till amning och varför man får flaskmata bebisar men inte amma var man vill. Jag kan länka grupperna om någon vill det.

Vad gäller "offentlig" amning så kan jag bara säga att man vänjer sig vid att plocka fram tissarna framför andra människor än ens make eller de övriga kvinnliga simhallsbesökarna. Jag har intalat mig själv att mina bröst just nu är A:s kylskåp och att den som har problem med mina boobs får titta åt annat håll. Men såklart plockar jag inte fram dem var som helst och jag försöker vara diskret. Jag gör liksom ingen affär av amningen och tills vidare har ingen sagt något.

Jag har inte satt något sista datum för vår amning. Jag planerar att helamma till 6 månader enligt Thl:s och WHO:s rekommendation, och sedan får vi se efter det. På onsdagens rådgivningsbesök sade hälsovårdaren att det finns ingen orsak att börja med smakisar ännu eftersom han växer så bra på bara bröstmjölk. Det skulle utan tvekan vara skönt att aldrig behöva ge ersättning och det behöver man ju inte om både bebis och mamma trivs med amningen tills ungen är kring ett år. Så kanske jag har det som mål, eventuellt ännu längre, vem vet.

Jag måste ännu tillägga att före A föddes så funderade jag mycket på hur barnets och pappans relation påverkas av amningen. Jag tänkte att eftersom bebisen och mamman är så mycket hopklistrade den första tiden så får pappa ingen chans att mysa med bebisen. Men sedan när A var här så insåg jag att a) det är inte mitt ansvar att se till att T har en bra relation med sitt barn, i alla fall inte om genom att minska på amningen eller låta bli att amma och b) T kan göra sjukt mycket saker med bebisen, allt som inte är amning!

Pjuh. Det kan vara det längst inlägget jag någonsin har skrivit.

4 månader!

Idag blir vår son 4 månader gammal! De bästa men också tyngsta och mest lärorika 4 månaderna i mitt liv. Jag har lärt mig så mycket inte bara om mig själv utan om livet.



19 feb. 2015

Skriva, skriva, skriva

Imorgon publicerar jag ett inlägg om den här familjens amningsresa så här långt. Det blir ett lååångt inlägg, men det är skönt att få ut sina tankar om saken. Ibland blir jag väldigt ivrig med mina bloggtexter, men jag älskar helt enkelt att skriva. Jag inser också varje vecka att jag sällan lyckas få in så många bilder som jag hade önskat i bloggen... Oh well, det är tur att jag har också ett annat, större skrivprojekt på gång annars skulle bloggen svämma över av text.


18 feb. 2015

Rådgivningen idag

Vad är små bebisar gjorda av? Bröstmjölk och kärlek.

A gick igen igenom besiktningen utan anmärkningar (rådgivningen) och växer som ett grodyngel. Jag däremot höll på att fixa oss försenade... Jag startade någon minut för sent och det första tåget som kom var av gammal modell med trappor så det kunde jag glömma och sedan for en spåra framför ögonen på oss. Men vi hann.

A blir 4 månader på fredag och då kommer också ett inlägg om vår amning upp.



Idag förde jag också en liten hög med blöjor till rådgivningens "bythylla". 2:ans blöjor blev snabbt för små och en stor hög böt vi för länge sedan mot choklad via en loppisgrupp på Facebook men de här hade blivit kvar.

Better Call Saul

Netflix har ju börjat visa Better Call Saul, en spinoff på Breaking Bad. Det är alltså advokaten Saul Goodman som har huvudrollen i Better Call Saul och man får se hurdant hans liv var före Breaking Bad-tiden. Jag var inte helt såld efter första avsnittet, men sedan började jag gilla serien mera.

Fortfarande är jag inte helt övertygad om att det är lika bra som Breaking Bad, men jag gillar att man så tydligt ser att det är samma upphovsmän bakom båda serierna. Bland annat älskar jag kamerajobbet.




17 feb. 2015

Carpe Diem

Sådant jag tänkt på den här morgonen:
  • Nu när jag äntligen känner mig frisk igen funderar jag på hur livet blir så enkelt då man är sjuk. Missförstå mig rätt nu: det jag menar är att man börjar leva i stunden när man är riktigt illa. Det enda man tänker på är just här just nu.
  • Dagens Hbl innehåller ett reportage om hemvården i Esbo, en väldigt välskriven och läsvärd text. Jag jobbade själv inom hemvården under nästan två månader våren 2008, efter studentskrivningarna och det var en erfarenhet som gav mig mycket. Mitt arbetsområde var ett av de mer socialt utsatta områdena i Borgå och jag fick se med egna ögon just hur illa ställt det kan vara av olika orsaker. Bland annat träffade jag där en man som i ung ålder råkade i en bilolycka som tog rörelsen och känseln från hans ben och en annan ung man som på sin svensexa dök rakt på en sten i vattnet och aldrig mera gick efter det. Jag visste ju, eftersom morfar under hela mitt liv var förlamad från midjan neråt, vad det innebär i praktiken och i vardagen, men det berörde mig ändå att se de här unga männen som ena sekunden varit fullt funktionsdugliga och i nästa var bundna till rullstol för resten av livet. Tiden i hemvården fick mig att inse att bakom varje dörr finns det ett eller flera människoöden som jag inte vet någonting om före jag stiger in genom den dörren.

16 feb. 2015

Mer död än levande

Jag mår fortfarande sämre än en kackerlacka som blivi trampad på av en elefant. Den här magsjukan ger sig inte...

Normalt gillar jag ju kaffe, säger aldrig nej tack. Nu har jag inte druckit kaffe sedan i fredags, ett säkert tecken på att jag är riktigt dålig. Däremot gå te ner.

15 feb. 2015

Tunga dagar

De senaste dygnen har varit riktigt tunga. På fredagen begravde vi min mormor, igår låg jag i magsjuka hela dagen. Det kom plötsligt, jag spydde i några timmar och så försvann det, men sedan var jag svag hela kvällen. När jag tog en snabb dusch trodde jag att skulle dö.

På begravningen hade vi samma präst som på A:s dop. Vi kunde bara konstatera att sådant är livet. En dör och en annan har precis inlett livet.

12 feb. 2015

Dagens

Dagens tips: Det är ingen myt att bebisar trivs med att sitta och lyssna på vatten som rinner. Både tvättmaskinen, diskmaskinen och dammsugaren är också pop. Varsågoda!

Dagens lärdom: Folk håller aldrig vad de lovar.

11 feb. 2015

Säkert vårtecken: hunden utan rock!

Våren kom tidigt i år och jag älskar det! Idag fick hunden sin första långlänk utan rock i år, tror aldrig vi har varit såhär tidiga med det.

Men jag hatar att det fortsätter att vara så halt. Jag har trott att jag ska dö ungefär 15 gånger per dag den här vintern för att jag har varit på väg att falla...


Igår hade vi första efterträffen efter familjeförberedelsekursen. Det är fascinerande hur olika bebisar kan vara och det är också intressant att höra hur andra familjer har löst vardagen. Vi var bara tre familjer på plats, men vi alla hade löst till exempel sömnen på olika sätt.

9 feb. 2015

Männens roll

I det individualistiska samhälle vi lever i är det lätt tänkt att det jag vill är det enda som spelar roll och påverkar bara mig. Men det är en lögn. Alla beslut du fattar är en del av en helhet. Dina beslut bildar ett mönster tillsammans med alla andras beslut.

Därför diskuterar vi föräldraledigheter och vårdledigheter så mycket. Alla de där individuella lösningarna har bildat ett ohållbart mönster. Det kan inte fortsätta vara så att mammorna tar nästan all ledighet med barnen.

Nyaste Familjeliv är mycket bra. Där belyses problematiken ur flera synvinklar. Tyvärr var rubriksättningen på texten som ska puffa programmet totalt misslyckad, men motsvarar alltså inte programmet.

Det här är inte kvinnors ansvar att fixa. Det ligger i männens, barnens och kvinnornas intresse att det blir en ändring så alla måste vara med.

Ikeasöndag

Mitt motto sedan A föddes: just do it! Så igår tog vi för första gången sonen till Ikea, som ju är väldigt barnvänligt. Vi skulle ha mörkläggande gardiner. Behöver jag säga att jag sovit som ett murmeldjur i natt? "Mörkt" fick en helt ny innebörd.

Den här bilden är från vardagsrummet, vinröda Werna-gardiner.

Vi insåg sedan på kvällen att halva vårt hem är från Ikea. 45 procent är sedan sådant vi fått/köpt begagnat alternativ hittat. 5 procent är sådant vi köpt nytt men inte från Ikea: soffan, sängen och några byråar.

6 feb. 2015

För ett år sedan

Det här fotot har jag tagit den 24 februari 2014. Då visste vi redan att A skulle komma, men allt var så spännande, så nytt. Vi hade inte ens haft första rådgivningsbesöket ännu. Och så mådde jag så illa... I slutet av februari hade jag redan lite ordning på det med hjälp av illamåendemedicinerna, men jag minns ännu så väl hurdan det var alldeles då i början, det vill säga månadsskiftet januari-februari... Igår när vi åt runebergstårtor pratade vi om det och konstaterade att förra året den här tiden var ganska hemsk. Rent fysiskt då alltså. Det är en hemsk känsla att bara vilja bort från sin kropp för att man mår så illa. Hela tiden.

Ångest deluxe nu när jag tänker på det.

5 feb. 2015

Hallonbåten seglar bara västerut

Igår kväll såg vi på Hallonbåtsflyktingen. En mycket underhållande film, jag skulle nog ge den 4 av 5 om någon frågade. Men så har ju inte jag läst boken så jag vet inte om det stämmer att boken är mycket bättre. Igår lyssnade jag också på Slaget efter tolv som handlade om den påstådda konflikten mellan arbetslösa i Finland och invandrare som tar våra jobb.

Osökt kopplade jag de här till varandra - finne flyttar till Sverige för att han vill och invandrare får inte komma till Finland för att de vill för det finns arbetslösa finnar.

Det här fick mig att börja fundera på det här med att folk går omkring och tänker och säger att det är så förkastligt att invandrare kommer till Finland och lever på våra socialbidrag samtidigt som det är förkastligt att invandrare kommer till Finland och tar våra jobb. Det folk egentligen säger är alltså att vi inte ska välkomna invandrare överhuvudtaget. Men jag tycker det luktar dubbelmoral när finländare går omkring och tycker att ingen ska få flytta till Finland i jakt på ett drägligare, bättre liv, medan finländare hela tiden åker iväg till andra länder för att de gillar det landet bättre. Kanske har de fått jobb i USA eller så vill de surfa i Australien eller så är det de billiga levnadskostnaderna i Thailand som lockar. Men hit till det här underbara landet får ingen komma och leta sin lycka.

4 feb. 2015

Sådant en bebisförälder behöver

Nu följer ett tips till alla blivande bebisföräldrar. Skaffa en blöjroskis. Den här vi har (till vänster på bild) är av Tommee Tippee och den rockar! Ingen lukt kommer ut. Med A:s takt så fylls den på cirka 2 dygn, då är det bara att tömma. Plastet som blöjorna hamnar i kostar visserligen (onödigt mycket) men känner man att stanken ska bort så är det här lösningen!

Also. Jag satt ihop vår matstol. Ikeas. Gåva av min moster. A sitter inte ännu, men vi måste ändå pröva den genast och det var som om han genast blev halvt år äldre när han satt i den!

3 feb. 2015

Hemma bäst

Det är när man läser sådant här som man tänker Finland må vara ett tråkigt land men här är i alla fall tryggt och säkert.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Jag älskar att bo i Finland och längtar inte bort. Om det inte vore för att jag konstant upplever att jag blir trampad på och mobbad för mitt modersmål så skulle jag älska människorna också.

2 feb. 2015

Till Eva, 15 år gammal

Linn Jung skrev en text till sitt 15-åriga jag. Mycket bra idé tänker jag! Om jag skulle få skriva till 15-åriga jag så skulle jag skriva något sådant här.

- du kommer att veta vad du vill göra när du blir stor när du är cirka 25 år gammal. Tills dess: häng på och se vart livet tar dig!

- stressa inte över vikten och maten, det är inte värt det. Vad du väger och vad du äter har noll betydelse i livet.

- var mera med dina kompisar. Det kommer en dag när du undrar varför du så sällan skrattar riktigt gott tillsammans med dina närmaste vänner.

- fortsätt läsa böcker. Romaner. På alla språk du kan. Det ger så mycket i livet, mer än du kan ana.

- du kommer att hinna se världen och uppleva saker, var inte orolig. Man behöver inte se och uppleva allt före man fyller 19.

- det suger lika mycket att vara vuxen som att vara 15 och man är precis lika osäker i vardagen som då, enda skillnaden är att när man är vuxen är man mycket smartare på grund av alla fel man gjorde som 15-åring så man vet att det är en dag imorgon också och de misstag jag gör idag och de svåra stunder jag upplever idag betyder väldigt lite imorgon.

- du kommer att hitta en trygg plats i livet och en speciell person att dela vardagen med. Det är sådant som bara händer, som man inte kan styra över.

1 feb. 2015

Bokmål - läsa på finska!

Jag fick ett infall en kväll när jag promenerade med hunden.

Jag skrev ju tidigare om jobbfunderingar och jag och T pratade om det här en dag. Att med en politices magister-examen i fickan, utmärkta betyg under hela skoltiden, en hel del jobberfarenhet och väldigt fina rekommendationsbrev från alla mina arbeten så torde det inte var en omöjlighet för mig att hitta ett jobb som vill ha mig.

Men så tänkte jag vidare på saken och kom till att om jag måste hitta en svag punkt i mig själv så är det finskan. Den är alltså inte dålig på något sätt men den kan bli bättre. Jag skrev Laudatur i alla ämnen i studentexamen förutom finskan, där fick jag ett E. Jag har helt enkelt inte en tillräckligt stark finska för att jobba med finska språket som mitt verktyg. Om jag hade det så skulle genast antalet teoretiskt potentiella arbetsgivare öka med tja, hur mycket som helst. Och nu kommer vi alltså till mitt infall: jag ska börja läsa mera på finska. Att läsa är bästa sättet att få ett bättre språk och nu har jag ju verkligen tid att göra just det. Jag funderade på att ha något mål, kanske 2 romaner per månad på finska. Det ska jag klara galant. Imorgon styr jag till bibban, alltså!

Tips tas emot!