2 mars 2013

Räsänen, jag förstår inte dej

Jag har så svårt att förstå Päivi Räsänen (på många punkter men speciellt mycket) angående den nu aktuella abortdiskussionen.
För det första så säger hon exempelvis i det här programmet att läkare ska få välja om de vill utföra en abort eller inte. Hon har också lagt fram ett lagförslag om saken. Det jag inte förstår är hur man kan tänka sig att ha läkare som väljer sina patienter. Läkare ska alltid rädda liv, det förstår jag. Och jag förstår också att det kan gå emot en läkares personliga intygelse att göra abort. Men det ska inte få påverka dennas yrkesutövande, enligt mig. Det blir så otroligt farligt om vi låter läkare börja, i själva stunden, välja vem de ska hjälpa. I dagsläget kan läkare välja vad de vill specialisera sig på och i det skedet kan de ju välja att inte göra aborter.
För det andra så säger Räsänen i programmet, att man måste bestämma sig för när man tycker att livet börjar. Hon tycker att det börjar i stunden då ägget fertiliseras. Men det är också enligt mig en farlig väg att gå som i längden leder till svåra situationer när det gäller kvinnors rätt till sin egen kropp. För om man i riksdagen och i lagstiftningen och på sjukhusen börjar se ett foster som en människa med samma rättigheter som levande människor, hur avgör man då vad kvinnan får och inte får göra då hon är gravid, eller till exempel föder. Om det i samband med alla graviditeter finns två människor med precis samma rättigheter, vems rätt väger då tyngst? En kvinnas rätt att leva sitt liv som hon vill eller en annan persons rätt att få en perfekt start i livet?
Min ståndpunkt i abortfrågan är givetvis att en värld utan aborter vore en nära på perfekt värld. Men vi är inte där ännu. Aborter måste göras av olika orsaker och jag tycker att det alltid ska vara den gravida kvinnan som avgör när hon vill eller inte vill föda ett barn. Allt annat är farligt och kränkande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar