14 apr. 2013

Kockarna och könssoppan

I veckan blev det klart att både tävlingen Top Chef för professionella kockar och tävlingen Masterchef för amatörkockar i år vanns av en kvinna. De heter båda Kira, dessutom, inte för att det spelar någon roll. Kira Weckman, som vann Top Chef, kan höras i det nyaste avsnittet av Hon som inte rodnar på Arenan.
Det här, att två kvinnor vann två olika tävlingar för kockar har väckt debatt om huruvida det är så att de vann just för att de är kvinnor. Ännu mer så när det gäller tävlingen för proffskockar, då de flesta sådana traditionellt varit män. När det gäller amatörkockar så är det ju så att mycket av matlagningen hemma sker med kvinnor vid spisen, så det har inte varit lika uppseendeväckande.
Diskussionen har alltså slagit lite volt här. Tidigare fanns det mest manliga proffskockar, nu finns det också kvinnliga. Men går de kvinnliga kockarna och får erkännande för det de gör så får de det, sägs det, för att de är just kvinnor. En kvinna är liksom fortfarande per definition sämre på att kocka professionellt och klarar hon sig trots allt bra i en tävling för proffskockar så är det enkom för att hon är kvinna och domarna liksom "tycker synd" om henne och ger henne medlidande.
Jag vet inte om det är så att Kira vann för att hon är bättre eller för att hon är kvinna (den där stämpeln man aldrig kommer bort från), det vet bara de som beslöt att hon ska vinna. Men jag vägrar tro att kvinnor per definition är sämre kockar endast av den orsaken att män alltid dominerat kockbranschen.
Intressant vore att vända på steken. Säg att en man ställer upp i en tävling där man ska sköta dagisbarn, en bransch som alltid varit reserverad i huvudsak för kvinnor. Om han då går och vinner, gör han det för att han är en man och det liksom "var dags för en man att vinna" eller för att han var bäst. Svårt.
Det behöver inte vara såhär att en kvinna alltid bedöms utgående i första hand från att hon är kvinna, i andra hand för det hon gör. Kvinnor ska bedömas helt utgående från samma kriterier som män, också i branscher och områden där män traditionellt dominerat. Förstås gäller det här inte sådant där könet på riktigt spelar roll helt fysiskt, exempelvis gällande fysiskt krävande uppdrag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar