16 maj 2013

Sex och våldtäkt - gränser

Helsingin Sanomat skriver om Kaisa, en kvinna som drack sprit, gick hem med en kollega och (påstår hon) våldtogs mitt i natten utan att hon hann reagera på det som hänt. Hon har inte anmält fallet, vilket är synd, för nu kommer vi aldrig att få veta om det här var en våldtäkt eller inte. Det är ett problem. När så få anmäler sådant här så fortsätter gränsen att vara oklar. Varken män eller kvinnor vet var gränsen går. Sådant skulle juridiska domar kunna underlätta.

Tills vidare får vi klara oss med helt vanligt vett. Självklarheter som ändå inte är så självklara för alla, varken de som våldtar eller våldtas. Hur kan man veta om en person vill ha sex? Ja, det svaret är ganska enkelt. Man vet nog.

"Kyllä ihminen näkee, haluaako toinen vai ei. Tekijällä on vakavia puutteita havainnointikyvyssä, jos ei ymmärrä, että uhri on lamaantunut tai pelkää", sanoo Tukinaisen oikeudellisen työn kehittämispäällikkö Riitta Silver."

Kvinnor som inser att de håller på att våldtas blir ofta helt paralyserade. De gör inget motstånd, de skriker inte, de sparkar inte, de slår inte. De bara ligger helt stilla.

Det att en kvinna ligger helt stilla betyder inte att hon vill ha sex. Om du då ändå "har sex" med henne så våldtar du henne, hur mycket du än försöker intala dig själv något annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar