30 juni 2013

Arabvåren och kvinnorna

Det har nu gått ett år sedan Egypten fick sitt nya styre, det som tog över då diktatorn störtades. Jag och många andra tänkte att vad bra, nu kommer landet att moderniseras och få verklig demokrati där allas röster tillåts. Snart insåg jag att jag hade fel. Som i många andra länder som också genomgick en revolution 2011-2012 så var det konservativa islamister som tog makten.
Här kan du läsa om vad som hänt med kvinnors rättigheter i Egypten sedan revolutionen. Jag har svårt att förstå mekanismerna bakom att män anser att kvinnor inte ska ha samma rättigheter som de har. I texten sägs att "most men feel that women’s rights are a threat to their masculinity and their authority over women” - alltså att män är rädda för att ge kvinnor rättigheter eftersom det hotar deras maskulinitet och makt över just kvinnorna. Det är ju logiskt men ändå inte. Vem vinner på det, att kvinnor nekas rättigheter? Ingen.

Här finns en FN-text om hur det skett förändringar gällande kvinnors rättigheter i de flesta länder där Arabvåren syntes, men alla förändringar har inte varit mot det bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar