28 juni 2013

Pride betyder stolthet

Jag blir ibland så trött på den här förbannade heteronormativiteten som styr precis allt. Man och kvinna är ett par. Så är det bara, liksom. Helst ska man vara gift också för att man ska räknas som människa, eller åtminstone ska man definiera sig som antingen gift eller inte gift (tänk på när du bokar hotellrum, då ska du alltid fylla i mr eller mrs eller ms eller vad de nu allt heter?).
Just nu är det Pride på gång i Helsingfors. En fest för mångfalden i världen, i Finland. En fest för alla. Ett tillfälle att diskutera med en annan utgångspunkt än att alla människor i hela världen hittar en partner som är av motsatt kön, annars är de "onormala". En vecka då det talas om mänskliga rättigheter, friheten att vara den man är och vad som ännu kan göras i Finland och andra länder för att garantera att också personer som inte passar in i heteronormen kan leva som de vill leva sina liv.
Men Pride kan också kritiseras. Pride kulminerar på lördag i en parad. Då syns det på stan färgglada, glada och spralliga personer. Vilket är mer än okej. Men det är också ett problem. För varför ska man som hbtq behöva visa upp sig på det viset? Risken finns att paraden blir något av cirkus och dessutom stämplas alla hbtq-personer då som extravaganta, showpersoner, sådana som tar mycket plats och kräver mycket uppmärksamhet. Paraden blir lätt en stämpel för alla hbtq. "Sådana som tycker om att visa upp sig på stan i konstiga kläder." När inte alls alla hbtq-personer är sådana.
Många vill kategorisera homosexuella och transpersoner som att de alla är likadana. Stereotypier frodas i diskussionen om personer som inte är kvinna/man och heterosexuella. Men givetvis är alla homosexuella och alla transpersoner individer som alla andra. Kategoriseringar är tråkiga. Pride bidrar ändå i viss mån till just en kategorisering. Det är alltid paraden i slutet av veckan som får mest uppmärksamhet och då visas bilder på just färgglada personer i konstiga dräkter som marscherar i takt och dricker skumppa i parken. Och så lever alla som inte vet bättre med den bilden igen i ett år framåt.

Jag tycker absolut att alla ska vara stolta över sig själva och att det inte är något fel på Pride-konceptet i sig. Jag är bara rädd för att paraden i många fall gör mer skada än nytta. Personer som tror på stereotypier får bränsle på sina lågor.

Pride handlar om att alla ska få vara den de är utan att tvingas in i en box. Att vara stolt över sig själv som just den man är. Det är ett härligt budskap.

2 kommentarer:

  1. Jag, som är hetero, gick paraden förra året och klädde ut mig, det var jätteroligt! Mina hbtq-vänner däremot kom i farkkur och t-skjorta. Jag förstår din point, att vissa kan få bränsle på lågorna, men jag tror man också med kläderna försöker förstärka det du skrev i dina två sista meningar.

    SvaraRadera