11 juli 2014

Kvinnors och mäns lön

I Hbl har det under de senaste veckorna varit livlig debatt om kvinnors och mäns lön, bland annat på insändarsidorna. Mannens euro är 80 cent för kvinnan. En del debattörer hävdar att "så kan man inte säga", andra att det är helt falskt, en del att visst är det just så och en del att vi måste sluta tjata om det här nu för vi lever i ett fritt land och alla kan faktiskt få den lön de vill ha.
Jag förstår, och det gör nog precis alla med en normal vuxen människa hjärna, att alla kvinnor inte har mindre lön än männen har. Jag vet att min timlön är betydligt högre än många mäns. Men jag vet också att statistiskt tjänar kvinnor mindre än män och det beror på hur många saker som helst. Till exempel att kvinnor oftare har deltidsavtal, men också för att de oftare är till exempel kommunalt anställa inom vårdbranschen och den timlönen inte är något att skryta med.
Det är ett problem att kvinnor statistiskt ofta tjänar mindre per timme och per månad och per livstid. För det skapar en obalans. En obalans som påverkar samhället i stort. Exempelvis har kvinnor svårare att klara sig självständigt, statistiskt sett. Och det gör till exempel att flickor uppfostras att hitta en man åt sig snabbt och tyvärr ofta uppmanas hålla fast vid också en man som inte passar dom, för hur ska du annars klara dig? Kvinnor har också mindre ekonomisk makt på grund av den här obalansen. Kvinnors insats i samhället värderas lägre för hon gör bara sådant där skitjobb. Kvinnor tar ut mera av föräldraledigheten/är oftare hemma med sjuka barn för hennes lön är ändå lägre. Kvinnor förväntas göra jobb för dålig lön för hon är inte ovärderlig som närvårdare.
Pengar är makt, det kan ingen blunda för.
Det är synd att så många hellre vänder debatten till hur små skillnaderna är, varför de inte spelar någon roll och vad kvinnor kan göra för att inte få en så dålig lön (=sök dig bort från de lågbetalda jobben - jovisst men vem ska då torka gamla människors rumpor?) istället för att vi skulle diskutera hur vi kommer till en mer jämställd arbetsmarknad.
Jämställa löner är oerhört viktigt för ett jämställt samhälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar