3 juli 2013

Snowden som alla andra asylsökande

Har ni hört om en man som heter Edward Snowden? Jo, han är en sådan där typ som kom underfund med att USA håller på och spionerar på en massa personer, inklusive dej och mej. Han gillade inte det, lämnade landet och gick sedan ut med sin historia till The Guardian. Det här var ett par veckor sedan. Numera vet man inte riktigt var mannen är, men man vet att USA vill ha tag på honom och att de kommer att ställa honom inför rätta. Spionage kallar de det.
Nu tycker jag, precis som Snowden, att det som USA hållit på med är helt oacceptabelt. Inget land ska få läsa mina, dina eller någon annans mejl sådär bara. Oavsett hur mycket de påstår att det görs för att förhindra terrorattacker. Nuff said.

Snowden har sökt asyl i flera länder. Skydd. Fristad. Han vill inte åka tillbaka till USA utan vill att något land ska låta honom stanna. Här ser man vilka länder han har sökt asyl i. Finland är ett av länderna.
År 2012 var det 3 129 personer som sökte asyl i Finland. Några tusen personer per år brukar antalet ligga på. Orsakerna till att söka asyl är många. Krig i hemlandet, politisk förföljelse, en sexuell läggning som inte accepteras i hemlandet, en minoritetsställning som gör det omöjligt att leva tryggt i landet etcetera. Orsakerna är många, alla asylansökningar behandlas på samma sätt. Reglerna kan du läsa här.
Plötsligt står Finland inför det att en person med amerikanskt medborgarskap söker asyl här. Det tycks vara något fint att vara amerikansk medborgare som behöver skydd. För plötsligt vill exempelvis De grönas Anne Bland att jo, kom hit till oss!
Däremot har exempelvis inrikesminister Päivi Räsänen sagt att njae, Snowden är nog en asylsökande som alla andra och ska inte få någon specialbehandling.
Människor är människor. Det finns ingen som helst orsak att ge asyl åt en man som misstänks för brott i sitt hemland och riskerar ett långt fängelsestraff eller något ännu värre, men inte ge asyl åt andra som sitter i exakt samma stol förutom att de kommer från länder som inte anses lika mediesexiga som USA.
En asylsökande är en asylsökande.

Sen tycker jag givetvis att det nog är mer än konstigt att omvärlden låter USA fortsätta med sådant här, att spionera på människor världen över, utan att säga ifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar