10 juni 2013

Våldtäktsmän finns det bara en sort av - män som våldtar

Åh vad jag älskar Genusfolket och deras smarta skribenter. Det här inlägget handlar om hur "alla män är våldtäktsmän". Så är det alltså inte och så påstår inga feminister. Det som feminister påstår är att dagens syn på våldtäkt skapar en tanke om att alla män är våldtäktsmän, att vilken man som helst när som helst kan våldta om han "provoceras" av en kvinna. En kvinna anses provocera fram en våldtäkt om hon exempelvis klär sig utmanande, dricker för mycket eller slocknar i hans/hennes/en random säng med mera.
Det är alltså inte så att feminister anser att alla män är våldtäktsmän, utan det är just den tanken som feminister tar avstånd från.

Från Hanna Gustafssons text:

För om man som Ross anser att hur kvinnor klär sig och beter sig ökar våldtäktsrisken och att kvinnor ska ta ansvar på samma sätt som man ska gömma värdesakerna från tjuvar, så är man farligt nära just den tanken om alla män som potentiella våldtäktsmän. Istället för den mer enkla förklaringen att män är män, våldtäktsmän är våldtäktsmän och att det är deras – inte kvinnors – beteende som avgör vilken kategori de tillhör. Lyssna nu: Män är inte djur. De kan fatta beslut. De har inte en inre, potentiella våldtäktsmän som vaknar så fort en tjej dricker för mycket, klär sig utmanande eller tuppar av nakna i deras säng.


Kunde vi inte alla nu bara komma överens om att det är män som våldtar som är våldtäktsmän. Och att de männen har ett ansvar för att inte våldta. Vi upprepar: om du har sex med en person som inte vill ha sex med dig då våldtar du personen. Oavsett hur mycket personen har flirtat med dig, druckit, följt med dig hem och till och med klätt av sig. Det är vårt allas ansvar att inte våldta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar