12 sep. 2013

En annorlunda värld

Tänk dig en värld där de som har mest pengar är beredda att betala för saker och tjänster enligt just det som sakerna och tjänsterna är värda. Där de som har mest pengar inte tar det som något självklart att de ska kunna köpa allt de vill ha till ett pris som inte alls motsvarar sakens värde utan egentligen är mycket lägre än det borde vara. Som kläder, livsmedel, flygbiljetter och olja.
Det vore en värld där folk som har mindre pengar kunde få lite mer betalt för sitt jobb och där inkomstskillnaderna inte vore riktigt lika stora och där alla skulle ha det lite, lite bättre. Och där miljön inte skulle förstöras i lika snabb takt. Och där vi inte skulle vara på väg mot undergången riktigt lika snabbt.
Tänk dig en värld där personerna som jobbar på apelsinodlingarna i Brasilien faktiskt skulle få skäligt betalt för det de gör. För vi har faktiskt råd att betala för det. Om vi inte har ska vi inte dricka den där apelsinjuicen heller. Precis som vi har råd att betala lite mera för en t-skjorta på H&M. Och oljan. Och flygbiljetterna. Och kaffet. Och köttet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar