15 sep. 2013

Kvinnors lika villkor fortfarande en dröm - hur det går till när Sverige kräver att kvinnor slutar se ut som att de vill göra något helt lagligt

Kvinnor lever ofta sina liv på männens villkor. Det här kan vara svårt att greppa. Många kanske tycker att vadå, här i västvärlden får kvinnor ju styra sina liv som de vill. Men så är det inte. Ett färskt konkret exempel gör det oerhört tydligt att kvinnor också i västvärlden, också i Sverige, lever på männens villkor. Också när kvinnan inte på något sätt gjort något fel utan endast är den hon är och ser ut på ett visst sätt.
Det är nämligen så att en domstol i Sverige beslutat att det är helt okej för krogar att förbjuda kvinnor som ser asiatiska ut att komma in på krogen. Motiveringen till att förbjuda kvinnorna är att krogen vill förhindra prostitution. Alltså, man anser att kvinnorna som ser asiatiska ut sannolikt säljer sex och det vill man förhindra. Rasism, jo, men det är också juridiskt ett spännande och skrämmande domslut som domstolen gett.
Domstolen ansår alltså att det här inte är rasism. Jag kan inte förstå på vilket sätt det här inte är rasism, men det är inte rasismen jag nu ska bena ut.
Det är det faktum att kvinnor som inte gör något fel tvingas gå hem tillbaka medan männen som kanske kan tänkas göra något fel får stanna kvar på krogen.
Sverige har en lag som säger att det är förbjudet att köpa sex. Att sälja sex är tillåtet. De här kvinnorna är inte prostituerade, de hade aldrig som avsikt att sälja sex (det kom också domstolen till). De var påväg in i krogen för att dricka lite sprit och dansa lite. Men de fick inte komma in, med motiveringen att de såg ut på ett sådant sätt som kvinnor som gör något helt lagligt men moraliskt diskuterbart (säljer sex) ibland ser ut.
Alla de där männen inne i krogen som tydligen någongång köpt sex där, eftersom det är ett problem på krogen, får stanna kvar. Alla de där männen som gjort något olagligt får stanna kvar på krogen. Medan kvinnorna som ser ut att kanske planera att göra något som är helt lagligt, sälja sex, tvingas vända om.
Jag ryser av tanken att en svensk domstol godkänner sådan här sexism. Att en domstol i Sverige understryker att det faktiskt är kvinnorna som ska vända om och gå hem tillbaka för att det finns män på krogen som kan tänkas vilja köpa sex av dem för att de ser ut på ett visst sätt.
Våldtäktskulturen fungerar på samma sätt. Kvinnor ska se till att skydda sig mot alla de där brottsliga männen som kan tänkas provoceras till att våldta dem för att de handlar eller ser ut på ett visst sätt. Medan männen vandrar omkring och är kriminella utan att deras liv begränsas på något sätt.

Jag tycker det är mycket bra att den här krogen i Sverige tar tag i prostitutionen, då de uppenbarligen inte vill ha den där. Det de borde göra är se till att alla män som kan tänkas vilja köpa sex håller sig borta. Visa tydligt att här inne får man inte försöka köpa sex, om man tänker göra det så åker man ut direkt eller, ännu bättre, kommer inte ens in.

Alla som fortfarande tycker att vi alla lever här på lika villkor: tänk om. Den här världen styrs av män och det är upp till kvinnorna att anpassa sig enligt det. Kvinnorna ska inte "se ut som horor" om de vill komma in på nattklubben. Män kan gå omkring och köpa sex bäst de orkar och det enda någon kommer att göra är säga åt hororna att gå hem. Den här världen styrs av män som dunkar andra kriminella män i ryggen för att de är sådana rediga karlar medan de säger åt kvinnorna som är offer för den kriminella verksamheten att gå någon annanstans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar