2 juli 2014

När samhället sparkar på dem som redan ligger

I helgen såg vi Dallas Buyers Club. Så viktig film. Om när hiv började spridas. Och så väl gjord. Vilka rollprestationer, Jared Leto förtjänade sin staty flera gånger om. Han borde förstås inte ha fått den för bästa manliga biroll, men så ser fortfarande filmvärlden ut. Manligt och kvinnligt är de enda kategorierna.


Den som ännu inte sett eller läst Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar ska definitivt göra det. Om när hiv kom till Sverige och homosexuella män började dö, bortstötta av samhället, sina enga föräldrar, släktingar. Det är så ofattbart att vi sitter här och debatterar om homosexuella ska få samma rättigheter som heterosexuella när vi vet hur illa samhället behandlade homosexuella för bara 30 år sedan. Vi har liksom chansen nu att ta avstånd från allt det och en gång för alla fastställa att vi är alla likvärdiga. Ändå fortsätter lagstiftarna och många många andra behandla homosexuella som andra klassens medborgare. Det är en skam.

– Det var som ett krig som utspelades i fredstid, där unga, vackra män bara dog medan allt omkring pågick som om det inte hände.sa Gardell i DN när det begav sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar