16 dec. 2014

När vita drabbas liverapporterar alla medier

Jag läste igår en bitter kommentar på någon av de finländska mediernas sajter om hur det är så ledsamt att intresset för en liten gisslansituation i Australien är så massivt när de finländska medierna inte orkar skriva om våld, elände och misär i exempelvis Afrika. Där flerfalt större antal människor drabbas.
Och det är ju så medierna fungerar också i Finland. När vitt folk drabbas är intresset genast enormt. Men givetvis handlar det också om var det händer. De australiska medierna sände ju live, finländska journalister kan alla engelska. Det är lätt att rapportera då. Det spelar liksom ingen roll då om det är vita som drabbas (var det det, jag vet inte...).
Det är att lura sig själv att tro att liknande händelser i olika länder får samma medieuppmärksamhet i till exempel Finland. Och det är inte överraskande men mycket fascinerande hur vi i Finland får samma nyheter som de i till exempel USA när det gäller sådant som händer längre bort men vet väldigt lite om till exempel det som händer i Estland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar