21 apr. 2015

Brandtankar

På söndagen när vi hade varit och röstat och var på väg hem så såg vi hur en brandbil kurvade in på husets gårdsplan. Det här är ett stort höghus så vi visste ju att risken för att det brinner i just vår bostad eller ens trappa är minimal, men jag tittade nog genast upp mot våra fönster för att få syn på lågor eller rök.

Nå, det visade sig att det var någons mikrovågsugn som hade fått fnatt i en helt annan trappa än den vi bor i, men än en gång blev vi påminda om att olyckan kan vara framme när som helst. Vi har länge sagt att vi borde ha en plan för hur vi gör om det börjar brinna när en av oss eller båda är hemma, men ännu finns ingen sådan. Hunden under ena armen och ungen under andra armen och kuta nerför trapporna? Det vet jag i alla fall att hissen får man inte använda när det brinner. Och känner man att dörren är varm ska man hålla sig i bostaden. Jag antar att det är då man springer ut på balkongen och skriker sig hes... Nu är det ju ett betonghus vi bor i så sannolikheten för att hela huset ska brinna är minimal.

Ett worst case scenario jag har varit rädd för ända sedan vi köpte hunden är att det ska börja brinna här medan hunden är ensam hemma... Tänk att komma hem, se brandkåren på gården, få veta att det är ens egen bostad det gäller och få höra vilken hund? när man undrar om de lyckats rädda hunden. *ryser*

Jag har som tur är aldrig behövt vara i ett brinnande hus och hoppas jag aldrig behöver vara det heller.

Har din familj en brandplan? Har du råkat ut för en brand någon gång?

4 kommentarer:

  1. Tips för att undvika "vilken hund" skräcken. Tarra vid dörren, sån där man får från de flesta djurbutiker som det står att det finns husdjur. Brandmännen söker på ett annat sätt gwnom lägenheten då. Även en egen-lagad lapp med bild och info att det bor en hund där går mycket bra :)
    H.
    En frivillig brandkårist :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, ja vi har faktiskt en sådan tarra på dörren! Jag tänker på något sätt ändå att det är lätt för brandmännen att missa den om det är riktigt bråttom. Men jo, vi döljer inte att det bor en hund här så vi kan ju bara hoppas att OM det blir en brand så räddas också hunden.

      Radera
    2. Den tarran har räddat många djurs liv nog :) brandmännen är nog mycket noga att få all information innan de går in, så det är mycket bra att ni har den! Vi får hoppas att den dagen aldrig kommer åt er, men bra att vara förberedd :)

      Radera
    3. Tack, känns skönt att höra det :)

      Radera