28 aug. 2013

Om att se förbi skalet

Det är jättebra att vi, samhället, kvinnor och män, unga och äldre har börjat inse att det där med att vara supersmal kanske inte är det som vi alla bör sträva efter, lika lite som det är hälsosamt att vara överviktig. På samma sätt har vi insett, påstår jag, att det inte löser alla problem i livet att "se bra ut" eller att vara fit. Ändå är vi mer utseendefixerade än någonsin, hävdar jag. Konstant går vi omkring och tänker att vi måste sluta vara så utseendefixerade samtidigt som vi tänker titta nu så avslappnad den där typen är i sin kropp, så vill jag också se ut!
Och. När vi tidigare höll på med att hacka ner på de överviktiga och beundra de smala, främst kvinnorna då, håller vi numera på och hackar ner både på de överviktiga och de smala. Vi har börjat säga att feta och smala (främst) tjejer är fula. Och det är helt enkelt not cool!

Nästa gång du ser en smal tjej, riktigt smal, försök tänka lite annorlunda. Tänk inte: just så här har vi igen en tjej som bara äter ett äppel om dagen och som säkert motionerar alla dagar och aldrig ändå kommer att få kroppen hon vill ha för den kan man inte få utan tänk istället: vad trevligt att den här flickan är ute och (fyll i här vad än tjejen gör när du ser henne) eller bra för den här tjejen att hon har lyckats (fyll i här vad än tjejen verkar ha lyckats med som inte har med hennes utseende att göra) eller kul att tjejen har en så trevlig (fyll i här valfri sak som tjejen har som är trevligt, exempelvis hund eller katt eller pojkvän eller röst eller kanske bara en trevlig dag).

För de flesta, också smala personer, lever sitt liv precis som du och tänker inte dagarna i ända på vad de väger. En del av dem gör det, de är sjuka och behöver hjälp. Men alla ägnar inte all sin energi åt att tänka på hur deras kropp ser ut. Vi ser alla olika ut och det är så det är.

Jag har tidigare skrivit om det här, exempelvis här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar