17 apr. 2013

Maten på fatet

Ja på tal om finare kultur och "lägre", sämre kultur. Det samma gäller ju för mat, att man delar upp mat och livsmedel i gourmet/fint och vardagsmat. Det finns också en skillnad på vanlig restaurangmat och finare restaurangmat. Också i vanliga hem ska det lagas finare mat nu och då och så ska man dela med sig av de underbara fotografierna på fb, instagram och blogg.
Inget fel med det, det är bra att det finns vardagsmat och så lite finare mat. Vad skulle livet vara utan lite höjdpunkter och underbara upplevelser nu och då? Men problemet är att, tror jag, folk idag tar för stor stress av att den mat de lagar eller äter ute måste vara så fin som möjligt. Det här är främst ett problem för unga kvinnor vågar jag påstå. Och jo, jag kallar det ett problem. För så här är det alltså: personer och då främst unga kvinnor inspireras av allt det intresse för äkta vara, hemlagad mat och fina samt exotiska ingredienser som finns i samhället just nu, den trenden, och så tycker de liksom att om man lagar mat/äter ute så ska det vara så fint och komplicerat som möjligt. Dessutom ska det vara näringsriktigt (och det är ju bra!) och så fint uppställt som möjligt. Nå, det här leder sedan till det, att unga kvinnor inte längre ids laga den där enkla maten. Säg makaronilåda. Korvsoppa. Fisk i ugnen. Broiler. Nej, det ska vara stek, lever, spenat, kokos, minst 10 ingredienser per rätt och helst ska det ta minst tre timmar att laga. Nå, nu överdriver jag för att få fram min tanke, men så tror jag alltså: folk skäms för att laga den enkla maten och lagar helst något riktigt fint som de sedan kan stoltsera med på sociala medier och in real life.
Vad det sen leder till är att folk som inte har tid eller kunskap att laga det där komplicerade inte lagar mat alls. Kanske äter de då hellre ute, kanske köper de färdigmat, kanske de beställer en pizza.
Men livet ska inte vara så svårt. Matlagning behöver inte innefatta 10 ingredienser och omfatta tre timmar.
Så här tycker jag, och så här lagar jag mat. Äkta vara, gott, näringsrikt, smidigt och snabbt. Sen kan man givetvis lyxa till det på helger eller när man har gäster, eller varför inte mitt i veckan då man har tid och energi, men det ska liksom inte vara ett krav. Laga hellre mat enkelt och snabbt, men näringsrikt än inte alls.

Ett konkret tips: fortsätt läsa de där matbloggarna och titta på alla fina recept men gör sedan en egen version som passar just dej och dina kunskaper. Det kräver också träning det förstås, att kunna anpassa recept, men det lär man sig endast genom trial and error. Gör!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar