3 juni 2013

Hälsodebatten som spårade ur

Häromdagen skulle jag titta på Svt:s Debatt om hälsohets. Debatten blev ändå omedelbart mycket konstig och nästan absurd och jag hade mest lust att stänga av. Den kom att gå ut på "rätten" att röra på sig versus "rätten" att också ha annat innehåll i livet. Som om de två utesluter varandra.

Det jag tror att debatten egentligen skulle handla om är den hälsohets som man hittar på många bloggar där varenda gram kolhydrater räknas och varenda extra gram fett på kroppen innebär ett nytt krig mot just kroppen. Versus den enorma mängd personer som inte överhvudtaget bryr sig om vad de äter och dricker eller hur de rör på sig. Det pågår en tudelning i samhället påstår många. Dels har alltfler människor allt större problem med hälsan (övervikt, diabetes, blodtrycksproblem, kolesterolproblem etcetera), dels hetsar allt flera (väger sin mat, räknar ut exakt näringsinnehåll, tvångsmotionerar, lever på konstant bantningskur, lever på alltför lite kalorier etcetera). Icke minst syns den här hälsohetsen på nätet, där bloggare och instagrammare hetsar varandra. De skriver vad de väger, vad de äter, när de äter, hur mycket de lyfter i bänkpressen, hur de planerar att inte äta och hur många koppar kaffe de druckit idag (för det boostar ju förbränningen!!).

Det lustigaste i alla hälsobloggar och instagrambilder på den optimala lunchen är att det sällan handlar om hälsa. Det handlar istället om att optimera sig själv. Få ut det bästa av ens kropp. Genom att gymma 5 dagar i veckan, dricka mbc-kaffe (tanken på smör i kaffet får mig att må illa, men så har jag ju aldrig prövat heller - googla mbc eller läs här), slänga i sig en massa tillskott och veta precis vilka tillsatser som inte finns i det man äter. Och så plötsligt har ens "hälsa" och optimala kropp blivit en fixering, ett tvång och en källa till ångest. Det är inget fel i att försöka göra det bästa man kan av sin kropp. Problemet är just att det blivit en sådan oerhörd trend. Och så sugs folk med. Och så har vi en hel massa folk som inte längre endast är hälsomedvetna utan totalt fixerade i precis hur mycket av vad det finns i allt de sätter i munnen och hur mycket kalorier vilken motionsform bränner. Igen, det är inget fel i att vara hälsomedveten. Men ingen mår bra av att fixera sig.

Jag ska så småningom vidareutveckla min tanke. Kontentan av det som står ovan är väl ändå att det är ett problem att så många är så oerhört nonchalanta och inte alls bryr sig om sin hälsa och att det också är ett problem att så många hetsar.

Den här videon sammanfattar ganska bra. Humor.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar