1 nov. 2013

Bara en tanke om mediernas framtid

Den som inte levt under en sten de senaste 10 åren vet att mediebranschen minst sagt befinner sig i en kris. "Folk vill inte betala för nyheter" heter det och mediehusen sparkar folk som aldrig förr. Jag tror nog att folk vill betala men de vill bara betala för sådant de verkligen vill ha tag på. Ingen kommer att betala för nyheter som inte är intressanta för en själv. Och det varierar ju. En del vill betala för nyheter om Britney Spears, andra för nyheter om aktiekurserna och en tredje grupp för långa resereportage. Få orkar längre betala dyrt för ett innehåll som är lite ditt och datt men sällan just det som man själv vill ha. Tror jag. Vi har lärt oss att det går att skapa sitt eget liv som man vill ha det, individualism och allt det där, vi har Spotify och Netflix och Youtube och egna favoritbloggar och är vana att kunna öppna just det vi vill lyssna på, titta på, läsa om. Varför betala dyrt för ett stort paket som kanske ibland om vi har tur ger oss det vi vill ha?
Jag tror att framtidens tidningar nog överlever, men bara om de skapar olika paket för olika publikgrupper. När det idag finns olika avdelningar på webben och i tidningen så finns det i framtiden olika tidningar från samma bolag man beställer på som ger helt olika innehåll. Då betalar man bara för det man vill ha. Tv-kanalerna kommer inte heller att överleva i dagens form, med ett paket som innehåller ditt och datt, utan det går ju allt mera mot specifika kanaler med olika innehåll och då betalar du för det du vill ha. En betalar för dokumentärer och nyheter, en annan för talkshower, en tredje för filmer, en fjärde för de bästa europeiska tv-serierna, en femte för barnprogram. Många kombinerar olika paket enligt eget önskemål.
Nåja, inget nytt under solen alltså, det där visste vi redan. Problemet är bara att det går så långsamt. Innovativa aktörer behövs nu! Före alla mediehus har skurit ner så hårt att alla anställda redan börjat med något helt annat och så står vi sedan där med nya idéer framtvingade av utvecklingen men ingen som kan göra jobbet.

Och idag börjar min pilateskurs, nivå 2! Härliga fredag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar