22 juli 2015

Tenstas protest säger så mycket om Sverige

Sverige har kommit oändligt mycket längre när det gäller bekämpandet av rasismen än vi har kommit i Finland. Det färskaste beviset på det är Adam Tenstas protest i TV4:s morgonsoffa. Elaine Eksvärd skriver om varför det är så viktigt att Tensta genomförde protesten.

Såhär är det. I Finland har vi knappt någon mörkhyad artist och de få vi har skulle tror jag bli utskrattade om de skulle resa sig upp och gå från en direktsändning i protest mot en annan persons rasistiska uttalanden. Folk skulle skrika: det var inte rasism, åk hem tillbaka till Afrika *infoga valfri rasistisk benämning på mörkhyad*!!! Och så skulle det ordnas tv-debatter med en massa vithyade personer som skulle sitta och säga hur icke-rasistiskt land Finland är och varför den här mörkhyade personen överreagerade. Kanske skulle personen själv få vara med och berätta hur bra land Finland trots allt är för mörkhyade, för det är dit personens uttalanden skulle ledas.


Det är inte rasister som bestämmer vad som är och inte är rasism. Det är de som utsätts för rasismen. Som dagligen får utstå skällsord på öppen gata, som misshandlas för sin hudfärg, som får höra att de ska åka "hem tillbaka" men som också förbises när de söker jobb för att de har ett utländskt namn eller som blir tilltalade på engelska i matbutiken trots att de fötts i Finland och gått i finländsk skola. Listan är oändlig. Nu tog jag tyvärr också mig friheten att räkna upp sådant jag anser är rasism, trots att jag aldrig utsatts eller ens löper risk att utsättas i dagsläget. Det här var bara exempel på sådant som jag förstått att förekommer i Finland, dagligen.

Tänk om vi kunde få en liknande debatt i Finland som i Sverige? En där någons användning av n-ordet inte viftas bort som "skämt" utan där någon faktiskt sätter ner foten. Sedan är frågan förstås hur länge vi ska behöva prata om ordet. Vad är det för idioter som envisas med att "få säga" det? Sluta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar