18 juli 2016

Ålandsresan i bilder och ord


Okej, så det var en dag i maj när vi bokade en stuga på Käringsund resort på Eckerö, Åland för 5 vuxna, 1 barn och 1 hund. Vi hyrde en bungalow med bastu. Stugan i sig var ljuvlig och hade allt man kan önska sig men servicen på Käringsund resort var tyvärr lite... Dålig. Till exempel fick vi på så många personer och fyra nätter bara tre rullar toapapper (jag frågade, vi fick verkligen inte mera så vi köpte till). När vi ringde och frågade om vad vi ska ta med för handdukar så kunde de inte säga att bara de vuxna får handdukar och då bara stora badhanddukar - inte små handdukar... Så vi hade konstant våta handdukar och inget att torka händerna på efter toabesök och matlagning... Grillen som vi hade betalat för var inte på plats utan vi måste ringa efter den. Och så råddade de allmänt. Men som sagt, underbar plats med strand, brygga och massor av aktiviteter som minigolf och paddling (testat!). Hundvänligt för 16 euro extra per dygn.

 


Första dagen, söndagen den 10 juli åkte vi österut och såg Bomarsunds fästning och massa fin skärgård.

Jag tvivlade nog inför resan, men vår Audi höll mot förmodan för trycket! 500 kilometer på fem dagar och inte ett enda problem hade vi med den! Miracles do happen!


Essi hängde på. De flesta ställen är hundvänliga, speciellt om man frågar på förhand. Oftast när vi åt såg det ut såhär: uteservering och Essi fastbunden med en skål vatten framför sig. Inga problem. Vi var ju också många vuxna och då går det att turas om med hunden, om en t.ex. ska på toa inomhus. Vi lämnar inte Essi i bilen. Sedan finns det ju ställen som är hundförbjudna och då är det bara att skippa dem.

Får nära Smakbyn, Micke Björklunds ställe. Underbar mat hade de! Och proffsig service.


Två kvällar simmade jag på Käringsund trots att det var svinkallt i vattnet! Sannolikt de enda två gångerna den här sommaren... Jag är ingen hav-simmare.


För varje barnfamilj rekommenderar jag Smart Park. Också det hundvänligt. Här gör du ALLT! Kör balansscooter och crosscyklar och åker båtar och rutschar och åker karusell!



Det här var första gången jag testade en balansscooter ("segway"). Inte alls så svår att manövrera. Roligt var det, jag for flera varv runt banan.


Sista hela dagen på Åland vandrade vi i Getabergen. Det var ett misstag. Vi hade inte läst på och trodde det rörde sig om en mysig liten spånbana eller något sådant och jag förstår inte hur vi alla kom levande tillbaka. Sjukt krävande terräng. Ta inte med små barn eller barnvagn. Var beredd på bergsklättring och höjdskillnader och ta med mycket vatten.
 

Minigolf på Käringsund. Alltid lika roligt. Jag brukar få några sjuor, men mest treor och fyror.


På onsdagen kom vi sedan hem via Mariehamns Mariebad (vi ville dricka kaffe vid havet och då kom vi att tänka på det stället). Båda färjresorna till och från Mariehamn gick bra tack vare bra barnutbud på Vikings färjor. A har kommit till upptäckaråldern nu och sitter aldrig still. Säger man att han gärna ska sitta still vill han springa ännu fortare. Så det är bara att hänga på. Enklast så.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar