26 mars 2015

Normer på matbordet

Peppe skrev ett inlägg om hur konstigt det är att folk som försöker är så lätta att kritisera medan de som inte alls försöker får fortsätta att inte alls försöka utan att kritiseras för det. Hon nämner till exempel de som försöker börja äta lite mer vegetariskt men som sedan äter en räkpasta som fredagsmiddag och genast kritiseras för det.

Pseudonymen About Alice skriver i en kommentar till inlägget om hur hen själv upplevt just det här, att en ifrågasätts, utfrågas och kritiseras om en väljer att äta vegetariskt men inkluderar fisk i dieten.
"jag säger ALDRIG något om de som äter kött och frågar inte varför de äter kött men mig är det okej att intervjua både från vänster, höger och upp och nedifrån varför jag inte äter kött...."
Det fick mig att igen börja fundera hur tokigt det är att en diet som består av åtminstone en liten bit men oftast en större bit kött till frukost, lunch, middag och kvällsmål är normen och allt det andra ifrågasätts. Det är helknasigt när man tänker på det och det är inte alls så en stor del av världens befolkning lever utan det är en lyx vi har i de rikaste länderna.

En annan norm som är helt tokig är att man ska dricka mjölk med maten. Komjölk är inget som folk alltid har druckit utan orsaken till att vi dricker så mycket mjölk i Finland är ju såklart att vi har så mycket mjölkkossor och så många får sitt levebröd från mjölkindustrin. Komjölken finns ju till för kornas kalvar och enbart det. Visst är det en ypperlig källa till kalcium men det finns gott om andra sådana också. Dessutom gör mjölken många sjuka...

Och ja, det behöver knappast sägas att den mjölk som säljs i matbutiken egentligen har väldigt lite gemensamt med den mjölk som kommer från kossan eftersom den processas så otroligt mycket. En kalv skulle aldrig överleva på det som säljs till oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar