6 nov. 2013

Svenskt x2

Idag talar och skriver vi alla på svenska extra glatt! Glad svenska dagen!

Igår satt jag med på ett forskningsseminarium för studerande inom journalistik och medier och även om den ena av forskarna som presenterade sin metod hade en metod som mycket liknar min fick jag inte ut så mycket av just den presentationen. Däremot var det oerhört givande att lyssna på Katarina Graffman som sysslar med antropologi, det vill säga studerar människors beteende och vanor i deras naturliga miljö. Just nu gör hon mycket jobb för olika företag i Sverige, studerar företagens målgrupp helt enkelt, för att företagen ska förstå hur de bättre kan anpassa sin produkt.
Graffman säger såhär: Människor säger inte vad de tänker, vet inte vad de känner och gör inte som de säger. Och det om något är en lärdom att ha med sig genom livet. Nu menar jag inte att vi ska gå omkring och inte lita på folk omkring oss, utan att vi ska inse att det du hör en person säga är inte alltid hela sanningen.
Graffman poängterade också att människor är flockdjur, trots att alla gärna vill tro att de är så himla unika och speciella och har en egen stil etcetera. Kolla exempelvis in den här sajten med foton på personer som har en viss stil. Vi vill gärna vara så himla individuella men när det kommer till kritan läser vi ändå konstant av andra personer för att veta vad som är okej i sammanhanget och vad som inte är det.
Graffman hade också en väldigt intressant teori om unga personers nätanvändning och hon var helt tvärsäker på sin sak, såklart med en massa forskning i bakgrunden. Det hon kommit fram till är att unga personer använder nätet för att umgås med exakt samma personer som de umgås med också in real life och för att fly undan vardagen. Alltså inte alls det som många icke-unga tror att unga använder nätet till, det vill säga söka information och lära sig saker. Unga idag är inte smarta och de kan inte en massa om teknik. De använder samma teknik på nytt och på nytt och surfar på samma sajter hela tiden. Det här var alltså hennes ord, inte mina. Intressant. Ska fundera vidare på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar