17 feb. 2013

"Såklart är det grabbigt"

Den här debatten om Marry Me och kaktusgate har egentligen tagit sig alldeles för stora proportioner och handlat om helt fel saker. Men jag kan ändå inte låta bli att kommentera artikeln i dagens Hbl om "grabbigheten" på Radio Extrem. I artikeln får Kjell Simosas (mannen bakom kaktusuttalandet) och hans kollega Frida Lindholm tala ut om varför Radio Extrem så ofta går över gränsen i sina livesändningar. Kontentan i artikeln är ungefär följande: det är oerhört tungt att göra 20 timmar livesänding per vecka och då mår man kanske inte så bra, så det är helt naturligt att det sker övertramp nu och då och vi på radiokanalen kan ändå inte tillfredsställa alla och så är det dessutom väldigt grabbigt här. Citat som "Frida menar att grabbigheten på Extrem är förlösande. Man går inte omkring och är småaktig eller talar illa om folk utan säger vad man tänker, rakt på sak" får förklara varför Radio Extrem så ofta ger sig på enskilda personer och kränker dem. Samtidigt förklarar Simosas att han ju bett om ursäkt för det han sade om Linnea (som skrev det ursprungliga inlägget om Marry Me). Men, det liksom bara nu är så att vi här på Radio Extrem ofta går över gränsen. Man kan ju inte tillfredsställa alla. Dessutom är Simosas noga med att poängtera att man exempelvis dagen då skjutningarna i Jokela inträffade nog var allvarlig i studion. Oj, tack för den omtanken!
Den här artikeln och det som både Simosas och Lindholm försöker komma med gör absolut ingen nytta, annat än att visa att Radio Extrem tycker att det är helt omöjligt att undvika att såra personer ibland och att de, då någon blir sårad nog ber om ursäkt, men "så är det nu bara". Kanalen kan liksom inte göra något åt saken. Det går helt enkelt inte att städa bort kränkningarna från sändingarna för att kanalen ju är så "grabbig".
Det är jättebra att det finns en finlandssvensk radiokanal riktad till unga personer men en sådan behöver inte alls vara "grabbig". Och att säga att boys will be boys är ingen ursäkt. Det är en skymf mot alla "pojkar" där ute som nog vet hur man kan komma med sin åsikt på ett sätt som inte kränker någon eller antyder att alla kvinnor som har en åsikt sannolikt har haft fel föremål i sin vagina i något skede.
En del av Hbl:s artikel finns här. Med kommentarer och allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar