1 juli 2013

Våldet mot kvinnor

Många män (och kvinnor) klarar inte av att det i offentligheten diskuteras våld mot kvinnor. De tycker nämligen att man inte får diskutera sådant för män utsätts också för våld. Att man alltid måste diskutera våld mot båda könen om man ska diskutera våld överhuvudtaget.

Nu tänker jag ändå diskutera våld mot kvinnor. För vet du vad? Jag vet att män misshandlas. Jag vet att män mördas och jag vet att män våldtas. Men jag vet också att våldet mot kvinnor tar sådana oerhörda proportioner och drabbar så ofattbart många att vi inte kan hålla tyst om det. Vi måste tala om det som ett skilt fenomen. Vet du att i en del länder och regioner i världen är det över 70 procent av kvinnorna som upplevt våld i ett parförhållande? Att bara under januari-april 2013 gjorde polisen 8 346 hemutryckningar som en följd av familjevåld? Det är cirka 70 per dag. Att den här midsommaren tillbringade kring 50 vuxna i Finland helgen på ett skyddshem - för att de är så rädda för sin partner. Största delen av kunderna på skyddshemmen är kvinnor. Visste du att den näst vanligaste typen av brott mot liv i Finland är då en kvinna dödas av sin partner? Jag behöver väl inte påminna dig om mannen som för ett par veckor sedan sköt sin hustru på öppen gata i Helsingfors? Svenska Yle valde att ge kvinnan skulden för det skedda genom att påpeka att hon inte anmält sin man trots att han förföljde henne.
Vi vet att våld i parförhållanden i en majoritet av fallen riktar sig mot kvinnor, också i Finland. Exempelvis 2007 handlade 71 procent av de fall av våld i hemmen som polisen fått vetskap om om just våld mot kvinnor över 15 år gamla. Antalet hemutryckningar som polisen gör som en följd av våld i hemmet ökar år för år.
Världshälsoorganisationen släppte för några veckor sedan en infografik över våldet mot kvinnor i världen. Det är skrämmande läsning, samtidigt som WHO också presenterar olika åtgärder som kunde minska våldet. Rapporten hävdar att familjevåld är något som har sina rötter i det faktum att kvinnor och män i få (inga?) länder är jämställda utan att det finns maktskillnader mellan könen. Rapporten är som sagt skrämmande men presenterar också lösningar. Det som skrämmer mig kanske mest är ändå att det i rapporten också sägs att vuxna personer som upplevt våld i hemmet som barn löper större risk att själva både drabbas av våld i hemmet i vuxenlivet och utöva våld i hemmet. Familjevåld går i arv. Jag kan tänka mig få saker som är sämre att ge sitt barn på vägen in i vuxenlivet än en vetskap om att våld hör till hemmet.

Nyligen redogjode Iltalehti för en undersökning som visade att en fjärdedel av de unga männen i Finland anser att våld är ok i ett parförhållande. Jag får en stark känsla av att åtminstone några av de här männen är just sådana som anser att våld mot kvinnor, det behöver man inte diskutera. För liksom jag fick en gång på käften och jag är man! Tanken om att det är okej att misshandla sin partner och tanken om att våld mot kvinnor är onödigt att diskutera som ett enskilt problem går hand i hand.

Våld mot kvinnor har en massa direkta följder för kvinnorna som drabbas och för den som slår samt alla runtomkring. Barn i främsta hand. Fysiska skador, psykiska skador, rusmedelsproblem, oönskade graviditeter. Men våld mot kvinnor är också ett strukturellt problem. När männen tar till knytnäven för att hålla kvinnan i styr så hindrar de hennes liv. De styr över henne. Ofta vågar hon inte gå därifrån just för att mannan styr över henne med sitt våld. Så länge vi påstår att det är fel att diskutera våld mot kvinnor som ett enskilt fenomen så blundar vi för den uppenbara maktaspekten i det hela. Det att män fortfarande i hela världen använder våld som en metod för att kontrollera kvinnor.
Att säga att vi inte får tala om våld mot kvinnor för att män minsann också utsätts för våld är som att säga att vi inte får tala om alla som dör i flygolyckor varje år och hur man kan göra flygandet tryggare för att människor minsann dör i bilolyckor också. Vi måste tala om det här enorma problemet med dess rätta namn. Det betyder inte att vi förringar våldet som män utsätts för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar