3 aug. 2013

Ingen porr, ingen sexism? Fel.

Genusfolkets Hanna Gustafsson skriver kanske det vettigaste inlägget i porrdebatten ever.

"Ja, mainstreamporr är till 90% sexistisk, men å andra sidan är nästan alla andra kulturella fenomen i samhället till 90% sexistiska. Eftersom vi lever i ett sexistisk samhälle."

Såhär lyder resonemanget. Porren speglar samhällets syn på kvinnor. Det att kvinnor i porren ska underkasta sig mannen är inget som porren hittat på, det är samhället. Det förändrar inte samhällets syn på kvinnor att förbjuda porren. Istället borde vi försöka förändra samhället och då också förändra porren.

Folk har sex. Get over it. Sluta moralisera om sex och sluta tala om det som något mycket förbjudet som vi måste skydda folk från. Tala istället om hur skönt och hur fint sex kan vara, hur mycket njutning både mannen och kvinnan, pojken och flickan, kan få av sex så länge det görs på ett sätt som tillåter att båda är trygga (also known as respekt för varandra och preventivmedel). Att tiga om porren, att förbjuda den kommer inte att plötsligt få våra tonårspojkar att sluta våldta, det kommer inte att få våra flickor att börja respektera sig själva och kräva bra, tryggt sex.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar