12 juli 2013

Samhällsordningen, trakasserier och att leva som kvinna

Nyligen gjordes en studie i Kanada som visar att nästan var femte person i landet anser att kvinnor provocerar fram sexuella trakasserier genom att vara fulla. Alltså, det är mitt fel som kvinna om jag blir trakasserad när jag är berusad för att, ja, jag var full.

Det här tankesättet är en del av den våldtäktskultur som finns i hela världen. Att kvinnor ska se till så de inte blir trakasserade och våldtagna. Om de blir trakasserade och våldtagna så är det deras eget fel. Kvinnor måste ändra sina beteenden om de vill få slut på sådana här händelser. De måste klä sig på annat sätt så att de inte provocerar, de måste sluta vara berusade, de måste sluta umgås med män de inte känner, de måste sluta röra sig ensamma på stan på kvällen, de måste sluta flörta med män, de måste sluta provocera.

Det är lätt att säga att om vi vill få slut på våldtäkter så måste kvinnorna göra si och så. I min värld så är lösningen på problemet helt enkelt att män slutar våldta och trakassera. Men så är det inte ute i samhället. I samhället är det vi kvinnor som måste sluta göra si och så. Och så fortsätter männen våldta.
Det är enkelt att begränsa kvinnors liv. Säga att "ni får inte gå ut sent" eller "ni får inte vara fulla i främmande mäns sällskap" (eller ens i era bekanta mäns sällskap, för det är ju de som utför de flesta våldtäkterna). Däremot är det omöjligt att säga åt män att sluta vara berusade, sluta umgås med främmande kvinnor, sluta röra sig ute sent. Sluta våldta. För vi lever i en värld där männen fortfarande har makten att göra som de vill. Det är kvinnorna som ska anpassa sig enligt männen. Som inte får göra si och så för då kan en man tappa kontrollen och våldta henne. Okej, så kvinnorna anpassar sig, vad händer då? Jo männen fortsätter att våldta. Det går inte att få slut på det, oavsett vad kvinnorna gör. Så är det bara. Isåfall måste vi för alltid skilja på kvinnor och män. Män kommer att våldta tills de lärs att inte göra det. Tills det sker en attitydförändring. Tills samhället inser att det inte finns något kvinnorna kan göra.

Det här är såklart en del av den större samhällsordningen där män har makten. Politiska makten, ekonomiska makten. Där män alltid är de som drar det längre strået. Där kvinnor uppmanas stanna hemma med barnen och skuldsätts om de inte gör det för att barnen behöver sin mamma. Och så tar en man hennes arbete. Där kvinnor uppmanas att sluta tramsa om lika lön för det är bara att be om det. Där kvinnor får höra att de är horor som borde våldtas i reven om de säger sin åsikt om invandrare, jämställdhet eller vad som helst som inte är något mysigt och gulligt som kvinnor förväntas hålla sig till. Där kvinnor äter sig själva sjuka på hormonella preventivmedel för att det inte ännu finns något alternativ för män. Där kvinnor som gör politisk karriär och blir statsministrar får höra att de har en snygg bak. Där kvinnor spenderar pengar på smink, hårprodukter, skönhetsbehandlingar, kosmetisk kirurgi och till och med opererar sin vagina efter att de fött barn för att den ska se bra ut igen men inte ids säga sin åsikt om de senaste vetenskapliga rönen om atmostfären på Mars för att de vet att de får höra att vau du är snygg OCH smart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar