30 jan. 2014

Det där uppträdandet och diskussionen som har fel utgångspunkt

Nyligen uppträdde Beyoncé och hennes man Jay Z på Grammy's. Det blev ett himla rabalder kring uppträdandet av många orsaker.
En del som sett videon tycker att det är ett helvete att det ingen ska vara en kvinna som kråmar och åmar sig där medan en man står fullt påklädd bredvid och rappar. Läs det här inlägget på Elaines blogg och diskussionen.
Såhär kan man sammanfatta diskussionen: varför ska Beyoncé som är en förebild för så många och som kan sjunga hålla på och klä av sig och vara så sexig hela tiden?

Jag är lite trött på att man konstant ska hålla på och shamea (från engelskans shame) kvinnor som klär av sig. Det var i diskussionen på Elaines blogg någon som föreslog att vi slutar diskutera kvinnors kroppar, beteende, anständighet, värdighet, bitchighet eller flickighet NU och istället börjar diskutera annat. Som exempelvis karlars beteende. Amen på det. Kvinnors kroppar, beteende, anständighet, värdighet, bitchighet eller flickighet har man diskuterat sedan tidernas begynnelse. Det är alltid fokus på det kvinnor gör och inte gör. Har vi inte tröttnat på det nu?

Ska vi börja med att diskutera Jay Z:s beteende i den här videon från Grammy's? Vad kunde han ha gjort annorlunda? Vad borde han istället ha haft på sig? Vad borde han inte ha gjort? Vad var det bästa och sämsta med hans uppträdande?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar