6 aug. 2014

Att hyra en kropp i 9 månader

Jag har med sorg följt med fallet i Australien/Thailand där en liten pojke med Downs syndrom verkar ha övergivits hos sin surrogatmamma medan hans tvillingsyster fick åka med föräldrarna hem till Australien. Det finns mycket oklarheter i fallet och jag är lika lite insatt som vem som helst annan och vill inte ta ställning för eller emot föräldrarna eller surrogatmamman, jag hoppas bara att pojken Gammy får den vård och det stöd han behöver i hela sitt liv.
Jag funderar ändå på det här med surrogatmödraskap. Hur det har blivit en business. Speciellt i Indien finns otaliga företag och kliniker som specialiserat sig på att leta fram kvinnor som mot en monetär ersättning är villiga att bära västlänningars barn i 9 månader, föda barnet och sen fortsätta sitt liv och föra samman dem med västlänningarna som av olika orsaker vill anlita en surrogatmamma.
Orsakerna till att man/ett par vill att en surrogatmamma ska föda ens barn kan givetvis vara hur många som helst. Det riktigt intressanta här är ändå hur det har skapats en internationell marknadsplats där par som inte kan/vill få barn "naturligt" (vad nu det är?) för en summa pengar kan köpa en kvinnas kropp i 9 månader och låta henne föda deras barn. Ofta är det ju tyvärr så att det är de välbärgade paren i västländerna som har råd att köpa kvinnornas kropp och det är de fattigaste kvinnorna i länder som Indien och Thailand som väljer att sälja sin kropp.
Frågorna är många, det visar inte minst Gammys fall. Och när det går riktigt illa så är det såklart barnet som lider mest. I fallet med Gammy verkar hela processen dessutom varit illegal från början till slut, då Thailand inte tillåter kommersiella surrogatarrangemang.
Det här handlar ju i grund och botten om efterfrågan och utbud. Det finns en efterfrågan på barn hos välbärgade västlänningar som av någon orsak inte kan gå igenom en "normal" graviditet och det finns ett utbud, kvinnor i fattigare länder som är beredda att ställa upp mot ersättning. Jag antar att många ser barn som en rättighet, vill vi ha barn så ska vi få det, att de därför är beredda att göra nästan vad som helst för att få barn. I den moderna världen ska man inte bara få välja bort barn om man så vill, man ska också få välja att få barn om man så vill, hur svår och orättvis och till och med illegal process det än må kräva.
Jag säger inte att jag är emot surrogatmödraskap, jag säger bara att här finns så otroligt många frågor att besvara... Jag kan förstå de som är så desperata att de hyr en kropp för 9 månader. Men jag kan inte riktigt förstå hur det blev såhär. När kom vi i världen till det skedet att det blev en möjlighet att hyra en fattig kvinnas kropp i ett annat land för att föda mitt barn?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar