15 juli 2013

Flickor får aldrig ha på sig vad de vill

Charlotte skriver som vanligt ett pedagogiskt, lugnt, personligt och tankeväckande inlägg om det här med kläder och kvinnor. Det är ett mycket infekterat ämne. Läs också den här krönikan om samma ämne.
Temat är alltså bh:n och små tjejer. Att vi vuxna, en del av oss, tycker att det är fel. Att det är att sexualisera barn. Vi skriker ut i ilska om någon sexualiserar en flicka, som H&M gjort (se Charlottes inlägg). Eller om någon föreslår att en x-årig flicka ska ha på sig bh:n. "Vad behöver hon det till?"

Problemet är bara att när vi säger att en tjej inte ska få ha på sig bh:n för att det tvingar henne till bli något hon inte är, ja då tvingar vi samtidigt flickan att vara något hon inte är. Varför ska en flicka inte få ha på sig bh:n om det är det hon vill?
Handlar inte feminism om att alla ska få välja? Jo. Om vi säger att flickor inte får ha bh:n tar vi ifrån dem friheten att välja. Vi lär dem att det inte är de själva som styr vad som är okej att ha på sig utan vi och i långa loppet samhället. Samhället säger att det är fel att ha på sig bh:n när man är sådär ung. Det kan verka som att man bara skyddar barnet, men när flickan blir tonåring och vill ha på sig det ena och det andra så kommer hon som barn att ha lärt sig att samhället förbjuder ditt och datt och hon kommer att tro att hon måste lyssna på vad samhället säger nu också när hon är äldre. Så säger samhället plötsligt att hon inte får ha på sig en kort kjol. Och hon tror på det. Eller så säger samhället att hon måste ha på sig spända jeans, för flickor går inte i säckiga jeans som pojkar gör. Eller så säger samhället att hon måste ha på sig just en sådan här bh för det kommer hennes pojkvän att gilla. Eller så säger samhället att hon måste gå i klackar för det är snyggt.
Och så fortsätter samhället bestämma vad flickor och kvinnor får ha på sig. Inte de själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar