24 jan. 2014

Hur skulle det vara?

Svenska Dagbladet ställde nyligen sina läsare frågan "vad måste svenska kvinnor kämpa för?"  i anslutning till jämställdhetsdebatten (det känns helt absurt att det faktiskt pågår en debatt kring jämställdhet!). Jag hittar inte artikeln/diskussionen nu, men jag kan inte släppa frågeställningen.
När man frågar vad kvinnor måste kämpa för så säger man ju att det är just kvinnor som ska kämpa för ökad jämställdhet. Att det är kvinnors uppdrag och i kvinnors intresse att göra det. Att det gynnar kvinnor. Bara kvinnor?
Debatten under frågan gick ungefär på samma sätt som alla debatter. Feminismen har gått för långt!!! Ska män inte få vara män längre?! Tänk på alla kvinnor som vill vara hemma med barnen!! Kvinnor vill ha de där lågbetalda jobben!!  Allt prat om jämställdhet är trivialt, det är ingen stor fråga!!
Istället kan man vända på frågan och se vad man då får för svar. Vad måste svenska (och alla andra) män kämpa för?
Hur skulle det vara att kämpa för att slippa att alltid vara den mindre viktiga föräldern? Hur skulle det vara att kämpa för att få vara hemma med barnen i ett år om man så vill? Hur skulle det vara att kämpa för att domstolarna i vårdnadstvister slutar ge vårdnaden till mamman i de allra flesta fall? Hur skulle det vara att kämpa mot den rådande synen på män som sexmonster som inte kan kontrollera sig själva utan bara måste få "ha sex med" kvinnor till höger och vänster och inte fattar när kvinnor säger nej? Hur skulle det vara att kämpa för att få slut på utvecklingen där flickor kör om pojkar i många ämnen i skolan? Hur skulle det vara att kämpa för att få slut på det överdrivna fyllevåldet bland karlar (den farligaste personen för en man är hans fyllekompis)? Hur skulle det vara att kämpa för att få slut på den destruktiva synen på karlar som visar känslor, kärlek, omtanke? Hur skulle det vara att kämpa för att få mer karlar i vårdande yrken?
Jämställdhetsarbetet blir till ingenting om det är en kvinnofråga (gud vad jag hatar det uttrycket!).
Läs också den här texten. Den ifrågasätter att ingen ifrågasätter vad det egentligen är som unga män i Sverige tror att sex är. Varför tycker ingen det är konstigt att unga män tror att en kvinna som stönar för att han lägger hela sin kroppstyngd på henne får orgasm?
Varför tar ingen man avstånd från den här synen på hurdant ett samlag ser ut i mäns ögon?

Jämställdhet gynnar precis alla. Det är ingen ensamrätt som kvinnor har. Det är i allas intresse och det är allas ansvar. En av de saker som irriterar mig mest är karlar som sitter och säger att men faaan, vad ska ni feminister hålla på och kämpa för att kvinnor ska få högre lön, det är inget problem, istället ska ni kämpa för att karlar måste göra värnplikten - DET är riktig orättvisa det!
och jag bara, jo, det är orättvist. Varför kämpar du inte?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar