25 feb. 2016

Finländarna behöver gå mer

Tiden räcker inte för att blogga, men så får det vara. Jag har fullt upp med att jobba och vara mamma. Och fundera på livet. Och då kommer vi till en intressant text på svenska.yle.fi, om att bara fem procent av finländarna rör på sig tillräckligt mycket. FEM PROCENT. 5. Det är liksom ingen, typ.
"UKK-institutet rekommenderar att en vuxen finländare ska gå raskt två och en halv timme i veckan och två gånger i veckan utföra någon form av muskelträning. Endast fem procent av befolkningen gör det."
Vad gör folk med sin tid? Och varför pratar vi inte mer om det här? Det här är ingen småsak liksom. Det handlar om allas vår välfärd. Det är inte svårare än så att ta hand om sin hälsa. Det räcker att du promenerar en stund varje dag (eller ens varannan dag!) och så tränar musklerna ett par gånger i veckan (det kan du till exempel göra genom att hugga ved eller skotta snö eller varför inte byta däcken på bilen). Jag lovar dig, det gör skillnad!

Om du promenerar 20 minuter per vardag är du redan uppe i en timme 40 minuter. 20 minuter per vardag. Det är liksom 10 minuter före jobbet och 10 minuter efter jobbet. Sedan kan du promenera till exempel 30 minuter och 30 minuter på de lediga dagarna. Då överskrider du rekommendationen. Och jag lovar, när du kommer igång med det så kommer du att vilja ha mer och mer och mer. Det fångar en.

Så lova mig, om du är en som vet att du rör på dig för lite - pröva! Börja idag. Du kommer aldrig att ångra att du började.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar